Ο γλωσσικός βηματοδότης Inspire –
όλες οι πληροφορίες

Η θεραπεία Inspire με τον γλωσσικό βηματοδότη είναι μια αποτελεσματική   εναλλακτική θεραπεία για άτομα που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΑ) και τα οποία δεν μπορούν να ανεχτούν τη θεραπεία με μάσκα CPAP.Μαρτυρίες ασθενών

Λειτουργία του γλωσσικού βηματοδότη στην υπνική άπνοια

Ο γλωσσικός βηματοδότης Inspire αναπτύχθηκε ειδικά για πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια για τους οποίους η θεραπεία CPAP δεν παρέχει επαρκή αποτελέσματα ή για τους οποίους η μάσκα προκαλεί προβλήματα και ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες.Γλωσσικός βηματοδότης Inspire – Θεραπεία της υπνικής άπνοιας χωρίς μάσκα CPAP

Για την αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΑ), η θεραπεία με μάσκα CPAP θεωρείται ως η τυπική θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να συνηθίσουν τη μάσκα CPAP στην καθημερινή τους ζωή, καθώς αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η θεραπεία Inspire προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για ασθενείς στους οποίους η θεραπεία CPAP κι οι άλλες θεραπευτικές επιλογές έχουν αποτύχει. Αυτή η καινοτόμα μορφή θεραπείας μειώνει σημαντικά τις διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας – χωρίς την ανάγκη για μάσκα CPAP. Η θεραπεία Inspire συνιστάται από τη Γερμανική Εταιρεία Ερευνών Ύπνου και Ιατρικής του Ύπνου για ορισμένους ασθενείς για τους οποίους η μάσκα CPAP δεν έχει καλά αποτελέσματα.1 Η αποτελεσματικότητα του γλωσσικού βηματοδότη Inspire έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες.2-4

Στους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια, οι μύες της γλώσσας και οι γύρω ιστοί ατονούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω, οι ανώτεροι αεραγωγοί κλείνουν και η αναπνοή σταματά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, π.χ. περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Η επακόλουθη έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με τη θεραπεία Inspire, το υπογλώσσιο νεύρο διεγείρεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό αποτρέπει τη γλώσσα από το να ατονήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ούτως ώστε να μην κλείσει ο αεραγωγός.  Με τον γλωσσικό βηματοδότη Inspire, ο αέρας μπορεί να ρέει χωρίς εμπόδιο  προς τους πνεύμονες. Οι διακοπές της αναπνοής καθώς και τα άλλα συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, όπως π.χ. ροχαλητό, εξαλείφονται. Γενικά, ο γλωσσικός βηματοδότης είναι πολύ καλά ανεκτός. Σπάνια ασθενείς αναφέρουν ενόχληση από τη διέγερση.

Σημαντικές ενδείξεις, αντενδείξεις και πληροφορίες για την ασφάλεια της θεραπείας Inspire παρέχονται στο Εγχειρίδιο ασθενούς.Θεραπεία της υπνικής άπνοιας με τον βηματοδότη γλώσσας Inspire

Διέγερση συγχρονισμένη με τον φυσικό αναπνευστικό ρυθμό

Η θεραπεία με τον γλωσσικό βηματοδότη αποκαλείται επίσης και «διέγερση αεραγωγών». Το σύστημα θεραπείας Inspire αποτελείται από έναν αισθητήρα αναπνοής (1) και ένα ηλεκτρόδιο διέγερσης (3), τα οποία λειτουργούν με τη βοήθεια μιας μικρής γεννήτριας (2). Το σύστημα μετρά συνεχώς τον αναπνευστικό ρυθμό του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου και προσαρμόζεται στη αναπνευστική συχνότητα. Χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο, ο ασθενής μπορεί να ενεργοποιήσει τον γλωσσικό βηματοδότη με το άγγιγμα ενός κουμπιού πριν πάει για ύπνο και να τον απενεργοποιήσει ξανά το πρωί αφού ξυπνήσει. Η καταλληλότητα ενός ασθενούς για αυτήν την καινοτόμα θεραπείας ελέγχεται από τον ειδικό ιατρό πριν από την εμφύτευση. Η επέμβαση τοποθέτησης γλωσσικού βηματοδότη γίνεται στο εξειδικευμένο θεραπευτικό κέντρο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην αντίστοιχη σελίδα.


Αποτελεσματικότητα του γλωσσικού βηματοδότη Inspire

 

Η θεραπεία Inspire με γλωσσικό βηματοδότη είναι μια κλινικά αποδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδος για την αποφρακτική υπνική άπνοια. Πάνω από 14.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη υποβληθεί στη θεραπεία Inspire με επιτυχία. Επίσης, οι μαρτυρίες ορισμένων ασθενών μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν διεξαχθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύοντας την ασφάλεια, και την αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου αυτής της θεραπείας.(2-4) Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι:


...

90 %

των συντρόφων αναφέρουν κανένα ή μόνο ελαφρύ ροχαλητό.3

...

90 %

των πασχόντων αναφέρουν ότι είναι ευχαριστημένοι με τη θεραπεία Inspire.4

...

79 %

μείωση των απνοιών τη νύχτα χάρη στον γλωσσικό βηματοδότη Inspire.3

...

80 %

των πασχόντων χρησιμοποιούν το σύστημα θεραπείας Inspire με συνέπεια κάθε νύχτα.3

Διαδικασία της θεραπείας με γλωσσικό βηματοδότη και η επέμβαση τοποθέτησής του

Η διαδικασία για τη θεραπεία Inspire περιλαμβάνει τέσσερις στενά συντονισμένες φάσεις προκειμένου οι ασθενείς να επιτύχουν το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.


Bis die Inspire Therapie voll einsatzfähig ist, muss der Patient verschiedene Phasen durchlaufen.

Η διαδικασία για τη θεραπεία Inspire αποτελείται από 4 φάσεις


Φάση 1: Προκαταρκτική εξέταση

Ένας ειδικευμένος ιατρός εξετάζει τον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας πρώτης εκτίμησης σε ένα θεραπευτικό κέντρο Inspire. Με τη βοήθεια ιατρικών εξετάσεων (μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας στο εργαστήριο ύπνου) ο γιατρός ελέγχει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για τη θεραπεία Inspire. Εάν οι εξετάσεις είναι επιτυχείς, ο γιατρός και ο ασθενής κανονίζουν ένα ραντεβού για την εμφύτευση του γλωσσικού βηματοδότη.


Η εμφύτευση του συστήματος Inspire εφαρμόζεται στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής σε ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό κέντρο. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και είναι ελάχιστα επεμβατική, δηλαδή  δεν περιλαμβάνει μεγάλο τραύμα, αλλά μόνο τρεις μικρές τομές που γίνονται στον λαιμό και στον θώρακα. Ο ασθενής είναι σε θέση να φάει και να μιλήσει μετά την επέμβαση κανονικά και μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου την ίδια ημέρα. Μετά από περίπου 10 ημέρες, τα ράμματα αφαιρούνται. Οι τομές έχουν επουλωθεί πλήρως μετά από περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Ο βηματοδότης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πριν από τη συμπλήρωση ένα μήνα.


Μετά από ένα μήνα από την επέμβαση, ο θεράπων ιατρός δίνει στον ασθενή μια πλήρη περιγραφή της λειτουργίας του συστήματος Inspire κι ενεργοποιεί τον γλωσσικό βηματοδότη. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον γλωσσικό βηματοδότη τη νύχτα ενεργοποιώντας τον με το τηλεχειρηστήριο και να τον απενεργοποιήσει ξανά το πρωί με τον ίδιο τρόπο. Ο ασθενής μπορεί να ρυθμίσει την ένταση της διέγερσης και να αρχίσει να συνηθίζει σταδιακά το νέο σύστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται λίγες νύχτες για να συνηθίσουν το σύστημα Inspire και μετά δεν αντιλαμβάνονται καν τη διέγερση. Μετά τη φάση εξοικείωσης διάρκειας περίπου 3 μηνών, οι ρυθμίσεις του συστήματος Inspire προσαρμόζονταιι εξατομικευμένα στις ανάγκες του ασθενούς μετά από μελέτη ύπνου στο εργαστήριο ύπνου.


Η παρακολούθηση γίνεται μια φορά το χρόνο. Ο ειδικός διεξάγει λεπτομερή έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας και της λειτουργικότητας του συστήματος Inspire και μπορεί επίσης να προσαρμόσει τη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.

Εάν ενδιαφέρεστε για τη θεραπεία Inspire, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο θεραπευτικό κέντρο μας στην Αθήνα Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού κι οι ειδικοί μας θα χαρούν να σας βοηθήσουν.

Η θεραπεία Inspire μπορεί να καλυφθεί από την ασφάλιση υγείας μετά από διαδικασία προέγκρισης.  Απαντήσεις σε άλλες σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire παρέχονται στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις.


Ποιες ενδείξεις πρέπει να πληρούνται για τη θεραπεία με γλωσσικό βηματοδότη;

Εάν η θεραπεία με τη μάσκα CPAP δεν είναι δυνατή, ο γλωσσικός βηματοδότης μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την καινοτόμα αυτή θεραπεία. Ο γιατρός μας θα σας εξετάσει και θα σας υποδείξει να κάνετε μελέτη ύπνου καθώς κι ενδοσκόπηση ύπνου.


Bis die Inspire Therapie voll einsatzfähig ist, muss der Patient verschiedene Phasen durchlaufen.

Για ποιους είναι κατάλληλος ο γλωσσικός βηματοδότης Inspire;


Ενδείξεις για τη θεραπεία της ΑΥΑ με γλωσσικό βηματοδότη:

  • Ο γλωσσικός βηματοδότης ενδείκνυται σε μέτρια έως σοβαρή υπνική άπνοια. Αυτό καθορίζεται από τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας (AHI) που προκύπτει μετά από μελέτη ύπνου. Για να είναι ένα άτομο κατάλληλο για θεραπεία με γλωσσικό βηματοδότη, ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας (AHI) πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 15 και 65 επεισοδίων ανά ώρα.
  • Η θεραπεία CPAP δεν γίνεται καλά ανεκτή ή συσχετίζεται με σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες
  • Δεν πρέπει να είστε σημαντικά υπέρβαροι, δηλαδή ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) να μην υπερβαίνει το 35kg/m2 – για παράδειγμα, ύψος 170cm και σωματικό βάρος άνω των 102 kg. Ακόμα και εάν είστε πάνω από αυτό όριο, μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτήν την καινοτόμα θεραπεία στο μέλλον εφόσον χάσετε βάρος. Για τον σκοπό αυτό, απευθυνθείτε στον ιατρό μας για περισσότερες πληροφορίες.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές νευρομυϊκές παθήσεις.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν άλλες διαταραχές του ύπνου όπως π.χ. ναρκοληψία.

Το κόστος για τον γλωσσικό βηματοδότη καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα υγείας σας


Η θεραπεία Inspire φέρει τη σήμανση CE και αποτελεί μια αποδεδειγμένη αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για την αποφρακτική υπνική άπνοια. Θα πρέπει να αποτανθείτε στον ασφαλιστικό φορέα υγείας σας για να λάβετε προέγκριση. Ο γιατρός μας στο θεραπευτικό κέντρο Inspire μπορεί να σας βοηθήσει να υποβάλλεται το αίτημα σας στον ασφαλιστικό σας φορέα για προέγκριση.


 

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον γλωσσικό βηματοδότη

Εάν πάσχετε από αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΑ) και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μάσκα CPAP, η θεραπεία Inspire μπορεί να αποτελεί μια κατάλληλη εναλλακτική λύση. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις σημαντικότερες ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire και τον γλωσσικό βηματοδότη.Πώς λειτουργεί η θεραπεία Inspire (γλωσσικός βηματοδότης);

Η θεραπεία Inspire αντιμετωπίζει την ΑΥΑ σε συγχρονισμό με τον φυσικό αναπνευστικό ρυθμό. Για τον σκοπό αυτό, το σύστημα μετρά διαρκώς το αναπνευστικό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου κι ακολούθως παρέχει μια ήπια διέγερση σε συγκεκριμένους μύες στην γλώσσα, για να διατηρεί τους αεραγωγούς ανοικτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σύστημα είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να μην αντιλαμβάνεστε τίποτα από τη διέγερση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το σύστημα Inspire ελέγχεται από ένα μικρό τηλεχειριστήριο και αποτελείται από τρία μέρη: μια μικρή γεννήτρια, έναν αισθητήρα αναπνοής και ένα ηλεκτρόδιο διέγερσης. Η θεραπεία απλά ενεργοποιείται με το τηλεχειρηστήριο το βράδυ πριν τον ύπνο και απενεργοποιείται ξανά το πρωί μετά το ξύπνημα.


Η θεραπεία Inspire φέρει τη σήμανση CE και αποτελεί μια αποδεδειγμένη αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για την αποφρακτική υπνική άπνοια. Θα πρέπει να αποτανθείτε στον ασφαλιστικό φορέα υγείας σας για να λάβετε προέγκριση.


Όχι, δεν χρειάζεστε καμία προηγούμενη έγκριση από τον ασφαλιστικό σας φορέα υγείας πριν από την πρώτη σας επίσκεψη στην κλινική. Η ιατρική ομάδα, η οποία είναι εκπαιδευμένη στη θεραπεία Inspire, θα καθορίσει εάν η θεραπεία Inspire αποτελεί καλή εναλλακτική λύση έναντι της CPAP για εσάς. Εάν η θεραπεία Inspire (γλωσσικός βηματοδότης) είναι κατάλληλη για εσάς, θα πρέπει να λάβετε προέγκριση από τον ασφαλιστικό σας φορέα υγείας.


Η θεραπεία Inspire αναπτύχθηκε για τη θεραπεία ασθενών με αποφρακτική υπνική άπνοια. Το ροχαλητό αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Η μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών που υποβλήθηκαν στην θεραπεία Inspire (μελέτη STAR) έδειξε σημαντική μείωση του ροχαλητού κατά τη διάρκεια της νύχτας: Το 90% των συντρόφων αναφέρουν ότι οι ασθενείς ροχαλίζουν μόνο ελαφρά ή καθόλου μετά τη θεραπεία Inspire.1 Εάν εσείς ή ο(η) σύντροφός σας υποφέρετε(ει) από αυτό, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν το ροχαλητό οφείλεται στην ΑΥΑ.

1 Woodson, BT, Strohl, K P, Soose, R J et al. Upper Airway Stimulation for Obstructive Sleep Apnea: 5-Year Outcomes. Otolaryngology–Head and Neck Surgery 2018; 159(1):194–202.


Η διέγερση συνήθως γίνεται  ελάχιστα αντιληπτή από τους ασθενείς. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς αισθάνονται ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα ή μια ελαφριά σύσπαση των μυών της γλώσσας. Η διέγερση δεν θα πρέπει να είναι ούτε επώδυνη ούτε δυσάρεστη, ούτως ώστε να μη διαταράσσει τον ύπνο. Η ένταση της διέγερσης μπορεί να ρυθμιστεί από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του τηλεχειριστηρίου. Ο εξειδικευμένος γιατρός μας θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έτσι ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος σας.


Συνήθως, το σύστημα Inspire πρέπει να ελέγχεται μία έως δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, ανάλογα με την ανταπόκριση σας, ο ιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να σας εξετάζει περισσότερο ή λιγότερο συχνά.


Το σύστημα Inspire τοποθετείται κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής στην κλινική. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Το σύστημα Inspire τοποθετείται μέσω τριών μικρών τομών στον λαιμό και στον θώρακα. Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και αυτή η συσχετίζεται με πιθανούς κινδύνους. Ο θεράπων ιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις λεπτομέρειες της επέμβασης διεξοδικά.


Η διάρκεια της ανάρρωσης μετά την επέμβαση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Για μερικές ημέρες μετά την εμφύτευση, αναμένεται να παρουσιάσετε ελαφρύ πόνο και οίδημα στις περιοχές των τομών. Ανάλογα με τη γενική σας κατάσταση και οποιεσδήποτε συνυπάρχουσες νόσους, μπορείτε κατά κανόνα να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ημέρα της επέμβασης.

Λίγες μέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορείτε να φάτε κανονικά ήδη από την ημέρα της επέμβασης. Θα πρέπει να αποφύγετε τις επίπονες σωματικές δραστηριότητες, όπως ανύψωση βαριών αντικειμένων, για περίπου δύο εβδομάδες, ανάλογα με τις οδηγίες του χειρουργού σας. Περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, θα εξεταστείτε από τον ιατρό σας για να ελέγξει τις τομές και τη πρόοδο της επούλωσης.


Η μπαταρία συνήθως διαρκεί περίπου 8 έως 11 χρόνια. Η μπαταρία δεν μπορεί να φορτιστεί, επομένως η γεννήτρια πρέπει να αντικατασταθεί όταν εξαντληθεί η μπαταρία. Αυτό πραγματοποιείται σε μια σύντομη επέμβαση, παρόμοια με την αντικατάσταση ενός βηματοδότη.


Συνήθως, το σύστημα Inspire δεν δημιουργεί κανέναν περιορισμό στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όσον αφορά ιδιαίτερα επίπονες δραστηριότητες, όπως ανύψωση βάρους, ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος κίνησης του άνω μέρους του σώματος ή/και των χεριών παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Θα σας ενημερώσει διεξοδικά.


Όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία Inspire μπορούν να υποβάλλονται χωρίς πρόβλημα σε αξονική τομογραφία (CT), υπέρηχο και ακτινογραφίες. Ανάλογα με το μοντέλο του συστήματος Inspire που έχετε λάβει, μπορείτε επίσης να υποβληθείτε σε μαγνητική ομογραφία (MRI) στο κεφάλι και τα άκρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Όταν απαιτείται να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, είναι καλύτερα να συζητήσετε με τον ιατρό σας.


Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων και όλες τις συνηθισμένες οικιακές συσκευές. Εάν έχετε επιπλέον απορίες, απευθυνθείτε στον γιατρό σας που έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία Inspire.


Βιβλιογραφία

1 Mayer G, Arzt M, Braumann B et al. S3-Leitlinie Nicht erholsamer Schlaf/Schlafstörungen, Kapitel „Schlafbezogene Atmungsstörungen bei Erwachsenen“. Somnologie 2017; 20 (Suppl s2): 97-180
2 Strollo PJ Jr, Soose RJ, Maurer JT et al. Upper-airway stimulation for obstructive sleep apnea. N Engl J Med 2014; 370: 139-149
3 Woodson, BT, Strohl, K P, Soose, R J et al. Upper Airway Stimulation for Obstructive Sleep Apnea: 5-Year Outcomes. Otolaryngology–Head and Neck Surgery 2018; 159(1):194–202
4 Suurna et al. Laryngoscope 2021.Για λόγους καλύτερης αναγνωσιμότητας χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος. Αυτή η διατύπωση ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα και δεν αποτελεί πράξη διάκρισης.


Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire;