Διαταραχές του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές και μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Μια από αυτές είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια.


durch Schlafstoerungen geplagter Schlafapnoe Patient

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των διαταραχών του ύπνου

Αρκετοί άνθρωποι δεν ξυπνούν το πρωί γεμάτοι ενέργεια. Περίπου το 20-25% των Ελλήνων υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου.

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Το άγχος για την επαγγελματική ή την προσωπική ζωή είναι μια συχνή αιτία. Τότε το σώμα δεν μπορεί να ξεκουραστεί. Το αυξημένο σωματικό βάρος και οι ακανόνιστες ώρες ύπνου συχνά οδηγούν επίσης σε προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο επηρεάζει τα στάδια του ύπνου και οδηγεί σε λιγότερο ξεκούραστο ύπνο.

Οι επιπτώσεις του διαταραγμένου ή ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα η κόπωση και οι πονοκέφαλοι.


Μακροχρόνιες επιπτώσεις των προβλημάτων ύπνου
Η επαναλαμβανόμενη στέρηση ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα:

  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Πονοκέφαλοι
  • Ευερεθιστότητα
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Αύξηση/απώλεια βάρους
  • Διαταραχές μνήμης

Η μη αναπλήρωση της έλλειψης ύπνου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αλλά εκτός από την οδήγηση, η σοβαρή κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης έχουν αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία.


Διαταραχές του ύπνου σχετικές με την αναπνοή

Οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, όπως η υπνική άπνοια, συνοδεύονται από σημαντική μείωση της ευεξίας. Υπάρχουν δυο μορφές υπνικής άπνοιας:

  • Η υπνική άπνοια κεντρικής προέλευσης (κεντρική υπνική άπνοια) που προκαλείται από έλλειψη αναπνευστικής ώσης στο κέντρο αναπνοής στον εγκέφαλο. Στην περίπτωση αυτή, οι αναπνευστικοί μύες δεν λαμβάνουν σήμα αναπνοής από το αναπνευστικό κέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλαπλές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Η υπνική άπνοια που προκαλείται από στένωση ή απόφραξη του αεραγωγού από τη γλώσσα και τους γύρω ιστούς κι αναφέρεται ως αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΑ).

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν. Πάντως, οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια που εμφανίζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κατά τρεις έως επτά φορές πιθανότερο να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή επεισόδιο (π.χ. έμφραγμα), διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικά αυξημένος σε ασθενείς με ΑΥΑ.

Η ΑΥΑ μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν οι αεραγωγοί είναι αποφραγμένοι, το ροχαλητό είναι έντονο και μπορεί να ενοχλεί τον ύπνο του/της συντρόφου. Τότε δεν κινδυνεύει μόνο η υγεία του ασθενή, αλλά επίσης και η σχέση μεταξύ των συντρόφων.

Στις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, τόσο οι κλασσικές όσο και οι καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν. Επιπλέον, ακόμα και απλά μέτρα (όπως π.χ. η απώλεια βάρους ή η αλλαγή στη θέση ύπνου) μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Ωστόσο, εάν ένας ασθενής εμφανίζει μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια καθώς κι ημερήσια υπνηλία, τότε είναι αναγκαία είτε η θεραπεία CPAP είτε κάποια εναλλακτική θεραπεία.Για λόγους καλύτερης αναγνωσιμότητας χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος. Αυτή η διατύπωση ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα και δεν αποτελεί πράξη διάκρισης.


Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire;