Όρεξη για ζωή χάρη στον γλωσσικό βηματοδότη – αναφέρει μια ασθενής

Πείτε αντίο στην κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Λόγω σοβαρής υπνικής άπνοιας, η Ilona M. υποφέρει από βαριά κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί με δυσκολία να αντεπεξέλθει στην καθημερινή της ζωή. Χάρη στην καινοτόμο θεραπεία Inspire, είναι τώρα δραστήρια ξανά και μπορεί να απολαύσει τον χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα.


Η Ilona Mohr πάσχει από έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η κόπωση τη συνόδευε προηγουμένως συνεχώς

Για την Ilona M., η οικογένεια σημαίνει τα πάντα. Αφού συνήλθε από τις συνέπειες ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, τώρα ως συνταξιούχος απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο της με τους αγαπημένους και τους φίλους της, ιδιαίτερα με την επτάχρονη εγγονή της. Το να έχει τόσο πολλή ενέργεια σήμερα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Για πολλά χρόνια, ήταν πάντα εξαντλημένη και αισθανόταν ληθαργική. Λόγω των διαταραχών του ύπνου της, υποφέρει από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμα και απλές δραστηριότητες, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, γίνονται ολοένα και δυσκολότερες γι' αυτήν. Ακόμα και η εγγονή της αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά:

« Γιαγιά, δεν θέλω να κοιμηθώ κοντά σου άλλη φορά. Φοβάμαι ότι θα σταματήσεις να αναπνέεις στον ύπνο σου. »

Αφού η Ilona M. αναγνώρισε την πλήρη σοβαρότητα της κατάστασής της, πήγε σε έναν γιατρό.


Διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Σε ένα εργαστήριο ύπνου, οι γιατροί αναζήτησαν την αιτία της υπνηλίας της και των παύσεων της αναπνοής της τη νύχτα και τελικά διέγνωσαν ότι έπασχε από σοβαρού βαθμού αποφρακτική υπνική άπνοια. Στα άτομα που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, η γλώσσα ατονεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και κλείνει τον αεραγωγό. Αυτές οι παύσεις της αναπνοής προκαλούν έλλειψη οξυγόνου, στην οποία το σώμα αντιδρά με μια αντίδραση αφύπνισης. Λόγω των συχνών αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς όπως η Ilona M. υποφέρουν από βαριά κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν η αποφρακτική υπνική άπνοια δεν αντιμετωπιστεί σωστά, οι πάσχοντες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν παθήσεις όπως αρτηριακή υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη.

Για να μειώσει τα συμπτώματά της, η Ilona M. χρησιμοποίησε τη θεραπεία με την μάσκα CPAP, αλλά αυτή η θεραπεία δεν προσφέρει μια καλή λύση μακροχρόνια: "Κατά τη διάρκεια του τροχαίου ατυχήματός μου εγκλωβίστηκα και έπρεπε να κόψουν το αυτοκίνητο για να βγω. Από τότε νιώθω πανικό όταν βρίσκομαι σε πολύ στενό χώρο. Πολλές νύχτες προσπάθησα να φορέσω τη μάσκα CPAP, αλλά δεν μπορούσα να την ανεκτώ", εξήγησε η Ilona M. Η κλειστοφοβία και οι κρίσεις πανικού είναι προβλήματα που αναφέρονται συχνά από άτομα που έχουν δοκιμάσει μάσκα CPAP.


Η καινοτόμος θεραπεία Inspire παρέχει ελπίδα

Ο γλωσσικός βηματοδότης ενεργοποιείται από τον ασθενή με ένα τηλεχειριστήριο πριν την ώρα του ύπνου.

Χωρίς τη χρήση αναπνευστικής μάσκας, τα επιβαρυντικά συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας επιστρέφουν. Αρχικά, στη συνταξιούχο δεν προσφέρθηκαν εναλλακτικές θεραπείες της μάσκας CPAP. Έτσι αποφάσισε να συμβιβαστεί με τις επιπτώσεις της πάθησής της, μέχρι που μια νύχτα χωρίς ύπνο είδε τυχαία μια εκπομπή σχετικά με την αποφρακτική υπνική άπνοια στην τηλεόραση.

Εκεί ο γλωσσικός βηματοδότης παρουσιάστηκε ως εναλλακτική θεραπεία της μάσκας CPAP. Μετά την εκπομπή στην τηλεόραση, η Ilona M. απέκτησε νέες ελπίδες και αποφάσισε να κλείσει ένα ραντεβού την επόμενη ημέρα σε ένα θεραπευτικό κέντρο του Inspire, όπως εκείνο στο Μονπελιέ. Εκεί, η 60-χρονη εξετάστηκε για να διαπιστωθεί ότι ήταν κατάλληλη για τη θεραπεία. Η Ilona M. δεν είχε καμία ανησυχία σχετικά με την επικείμενη επέμβασή της:

« Απλά ελπίζω να μπορέσω να ζήσω κανονικά ξανά και να μη με παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ».

Ο θεράπων ιατρός της την καθησυχάζει επίσης παρέχοντάς της ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση.


Μια νέα ζωή χάρη στη θεραπεία Inspire

Μετά την εμφύτευση και την ενεργοποίηση του συστήματος Inspire, η Ilona M. αισθάνεται ότι έχει αλλάξει. Η θεραπεία δεν της έδωσε μόνο περισσότερη ενέργεια, αλλά επίσης το κουράγιο να τολμήσει κάτι καινούριο. Λόγω του διαρκούς λήθαργου και της κόπωσής της, δεν είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια νέα σχέση. Αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει στο πλευρό της έναν σύντροφο με τον οποίο μπορεί να απολαμβάνει την καθημερινή ζωή που έχει ξανακερδίσει. Οι συγγενείς της είναι επίσης χαρούμενοι για την επιτυχή θεραπεία – και ιδιαίτερα η εγγονή της:

« Το κοριτσάκι μου είναι χαρούμενο που έχω τόση δύναμη ξανά. Με ενθουσιασμό λέει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη γιαγιά της με ένα τηλεχειριστήριο. »


Όρεξη για ζωή χάρη στον γλωσσικό βηματοδότη – αναφέρει μια ασθενής

πίσω στην κύρια σελίδα


Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire;