Πείτε αντίο στην κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Λόγω σοβαρού βαθμού υπνικής άπνοιας, η Helena M. υπέφερε από βαριά κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορούσε με δυσκολία να αντεπεξέλθει στην καθημερινή της δραστηριότητα. Χάρη στην καινοτόμο θεραπεία Inspire, είναι ξανά πάλι δραστήρια και μπορεί να απολαύσει τον χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα.Η κόπωση τη συνόδευε προηγουμένως συνεχώς

Για την Helena M., η οικογένεια σημαίνει τα πάντα. Αφού συνήλθε από τις συνέπειες ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, τώρα ως συνταξιούχος απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο της με τους φίλους της και την οικογένεια της, ιδιαίτερα με την επτάχρονη εγγονή της.

Για πολλά χρόνια, ήταν πάντα εξαντλημένη και αισθανόταν ληθαργική. Λόγω των διαταραχών του ύπνου της, υπέφερε από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμα και απλές δραστηριότητες, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, γίνονταν ολοένα και πιο δύσκολες γι' αυτήν. Ακόμα και η εγγονή της αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά:

« Γιαγιά, δεν θέλω να κοιμηθώ κοντά σου άλλη φορά. Φοβάμαι ότι θα σταματήσεις να αναπνέεις στον ύπνο σου. »

Αφού η Helena M. κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασής της, πήγε σε έναν γιατρό.


Διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Σε ένα εργαστήριο ύπνου, οι γιατροί αναζήτησαν την αιτία της υπνηλίας της και των παύσεων της αναπνοής της τη νύχτα και τελικά διέγνωσαν ότι έπασχε από σοβαρού βαθμού αποφρακτική υπνική άπνοια. Στα άτομα που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, η γλώσσα ατονεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και κλείνει τον αεραγωγό. Αυτές οι παύσεις της αναπνοής προκαλούν έλλειψη οξυγόνου, στην οποία το σώμα αντιδρά με μια αφύπνιση. Λόγω των συχνών αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς όπως η Helena M. υποφέρουν από έντονη υπνηλία και βαριά κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν η αποφρακτική υπνική άπνοια δεν αντιμετωπιστεί, οι πάσχοντες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν παθήσεις όπως αρτηριακή υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη.

Για να μειώσει τα συμπτώματά της, η Helena M. προσπάθησε να ξεκινήσει τη θεραπεία με την μάσκα CPAP, αλλά δεν τα κατάφερε: "Κατά τη διάρκεια του τροχαίου ατυχήματός μου εγκλωβίστηκα μέσα στο αμάξι και έπρεπε να το κόψουν για να βγω. Από τότε νοιώθω πανικό όταν βρίσκομαι σε πολύ κλειστό χώρο. Πολλές νύχτες προσπαθούσα να φορέσω τη μάσκα CPAP, αλλά δεν μπορούσα να την ανεκτώ καθόλου", εξήγησε η Helena M. Η κλειστοφοβία και οι κρίσεις πανικού είναι προβλήματα που αναφέρονται συχνά από άτομα που έχουν δοκιμάσει την μάσκα CPAP.


Η καινοτόμος θεραπεία Inspire παρέχει ελπίδα

Ο γλωσσικός βηματοδότης ενεργοποιείται από τον ασθενή με ένα τηλεχειριστήριο πριν την ώρα του ύπνου.

Χωρίς τη χρήση της αναπνευστικής μάσκας CPAP, τα επιβαρυντικά συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας επιστρέφουν. Αρχικά, στη συνταξιούχο δεν προσφέρθηκαν εναλλακτικές θεραπείες της μάσκας CPAP. Έτσι αποφάσισε να συμβιβαστεί με τα συμπτώματα της πάθησής της, μέχρι που μια νύχτα είδε τυχαία μια εκπομπή στην τηλεόραση σχετικά με την αποφρακτική υπνική άπνοια.

Εκεί ο γλωσσικός βηματοδότης Inspire παρουσιάστηκε ως εναλλακτική θεραπεία της μάσκας CPAP. Μετά την εκπομπή στην τηλεόραση, η Helena M. απέκτησε νέες ελπίδες και αποφάσισε να κλείσει ένα ραντεβού την επόμενη ημέρα σε ένα θεραπευτικό κέντρο Inspire. Εκεί, η 60-χρονη εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι ήταν κατάλληλη για τη θεραπεία Inspire. Helena M. δεν είχε καμία ανησυχία σχετικά με την επικείμενη επέμβασή της:

« Απλά ελπίζω να μπορέσω να ξαναζήσω κανονικά και να μη με παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ».

Ο θεράπων ιατρός της παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση.


Μια νέα ζωή χάρη στη θεραπεία Inspire

Μετά την εμφύτευση και την ενεργοποίηση του συστήματος Inspire, η Helena M. αισθάνεται ότι έχει αλλάξει εντελώς η ζωή της. Η θεραπεία δεν της έδωσε μόνο περισσότερη ενέργεια, αλλά επίσης το κουράγιο να τολμήσει κάτι καινούριο. Λόγω του διαρκούς λήθαργου και της κόπωσής της, δεν είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια νέα σχέση. Αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει στο πλευρό της έναν σύντροφο με τον οποίο μπορεί να απολαμβάνει την καθημερινή ζωή που έχει ξανακερδίσει. Οι συγγενείς της είναι επίσης χαρούμενοι για την επιτυχή θεραπεία – και ιδιαίτερα η εγγονή της:

« Το κοριτσάκι μου είναι χαρούμενο που έχω τόση ενέργεια ξανά. Με ενθουσιασμό λέει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη γιαγιά της με ένα τηλεχειριστήριο. »


Όρεξη για ζωή χάρη στον γλωσσικό βηματοδότη – αναφέρει μια ασθενής

πίσω στην κύρια σελίδαΓια λόγους καλύτερης αναγνωσιμότητας χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος. Αυτή η διατύπωση ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα και δεν αποτελεί πράξη διάκρισης.


Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire;