Χειρουργική επέμβαση για την υπνική άπνοια - Διαδικασία, θεραπεία, κόστος και κίνδυνοι | Inspire

Υπνική άπνοια-χειρουργική επέμβαση

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μια θεραπευτική επιλογή για μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια. Περιλαμβάνουν την αφαίρεση τμημάτων (π.χ. αμυγδαλές) από τον αεραγωγό του ασθενούς ή την αλλαγή του οστού της κάτω γνάθου έτσι ώστε ο αεραγωγός να διατηρείται ανοικτός.


operativer Eingriff bei mittlerer bis schwerer Schlafapnoe

Είναι δυνατές διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις

Η χειρουργική επέμβαση εξετάζεται συχνά ως θεραπευτική επιλογή όταν υπάρχουν προβλήματα με τη μάσκα CPAP – όπως συμβαίνει επίσης και με τον γλωσσικό βηματοδότη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση ή τροποποίηση των δομών του στοματοφάρυγγα. Ωστόσο, επειδή αυτές οι περιοχές είναι πολύ ευαίσθητες και επίσης κινούνται διαρκώς με την ομιλία, την κατάποση, τη μάσηση και την αναπνοή, οι χειρουργικές επεμβάσεις για υπνική άπνοια είναι ιδιαίτερα επώδυνες.

Κατά περίπτωση, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων:

  • Στη σταφυλοϋπερωιοφαρυγγοπλαστική (UPPP) αφαιρείται μαλακός ιστός από τη σταφυλή και τη μαλακή υπερώα.
  • Η χειρουργική πολλαπλών επιπέδων περιλαμβάνει μια τουλάχιστον επέμβασης στη βάση της γλώσσας σε συνδυασμό με μια τουλάχιστον  επέμβαση στην μαλακή υπερώα και στοματοφάρυγγα.
  • Με τη βοήθεια των επεμβάσεων στη μύτη ευθειάζεται το στραβό ρινικό διάφραγμα ή αφαιρούνται παθολογικοί ιστοί (π.χ. πολύποδες).
  • Οι ραδιοσυχνότητες ή το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση ιστού από τον φάρυγγα.
  • Οι γναθοχειρουργικές επεμβάσεις στοχεύουν στο να προωθήσουν τη γνάθο προς τα εμπρός.

Κίνδυνοι χειρουργικής επέμβασης για την υπνική άπνοια

Όπως και με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και με τη χειρουργική επέμβαση για την υπνική άπνοια, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα, όπως αιμορραγία και σοβαρός πόνος. Επιπλέον, είναι πιθανό η χειρουργική επέμβαση να μην έχει την επιθυμητή επιτυχία και ο πάσχων να συνεχίσει να υποφέρει από υπνική άπνοια. Ωστόσο, η θεραπεία Inspire (γλωσσικός βηματοδότης) αποτελεί μια αποτελεσματική και βιώσιμη εναλλακτική θεραπευτική λύση.Για λόγους καλύτερης αναγνωσιμότητας χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος. Αυτή η διατύπωση ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα και δεν αποτελεί πράξη διάκρισης.


Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία Inspire;